Ook andersvaliden welkom bij rugbyclub Hasselt

Alle etiketten vallen weg”

Vanavond start rugbyclub Hasselt met een bijzonder initiatief. Om 19.30 uur blazen ze op hun terrein aan de Sint-Janshoefstraat in Kuringen verzamelen voor een eerste training volgens het MIXAR-principe. Dat staat voor MIXed Ability Rugby, waarbij zowel spelers mét als zonder beperking deel uitmaken van het team. Een unicum in Limburg.

De MIXAR-werkwijze steunt op een Europese samenwerking met de Ierse, Spaanse, Italiaanse en Engelse rugbyfederaties. Hasselaar David Vyncke is de bezieler van MIXAR in Limburg. Maar iemand die vanavond zeker ook van de partij zal zijn, is Gino Vanspauwen. 

“Ik ben inderdaad één van de spelers en ben één van de zwaardere mannen”, lacht Vanspauwen. “We zetten onze deuren open voor iedereen. Alle etiketten die er in het dagelijkse leven op mensen met een beperking kleven, vallen bij ons weg. Het is de bedoeling dat iemand met een beperking meedraait binnen de ploeg. Om alles vlot te laten verlopen, krijgt elke speler met een beperking een buddy. Ze worden dus niet aan hun lot overgelaten. Uiteraard gaat het er niet zo hard aan toe als bij een competitiewedstrijd. Alle spelers beslissen zelf wanneer ze willen stoppen of even willen uitrusten. Het gaat er heel chill aan toe. Er wordt niet voluit gegaan. De harde tackles laten we achterwege. Dat zou anders wat onverantwoord zijn. Maar we tackelen wel degelijk iedereen, hoor. Alleen niet zo fors. Bovendien krijgt iedereen de kans om eens een try te scoren”, maakt Vanspauwen duidelijk dat er rekening gehouden wordt met de verschillende beperkingen van de spelers.

RC Hasselt is met deze MIXAR-ploeg uniek in Limburg. “We starten als eerste club in onze provincie. In Vlaanderen zijn er wel al enkele ploegen. Zo speelden we met rugby Vlaanderen onlangs nog een internationaal tornooi in Dendermonde. Daar kwamen we uit tegen Italië, Ierland en Engeland. Volgend jaar trekken we naar het WK in Ierland.”

Eigen competitie

“Het is de bedoeling dat wij hier op termijn ook een competitie in het leven kunnen roepen. Maar voorlopig staat dat nog in haar kinderschoenen. Het is nu vooral de bedoeling om het concept wat naambekendheid te geven.” 

Iedereen mag zich vanavond dus om 19.30 uur aanmelden. “Zeker. Je hebt enkel sportschoenen en gemakkelijke sportkledij nodig. We beginnen met een initiatie en wat uitleg over de spelregels. Maar dat gaat allemaal erg vlot. Op het einde van de training is iedereen mee. Kom dus zeker eens proberen.”

Bron : Hbvl.be