Werken zwart kruispunt Paalsteenstraat van start

Deze week is AWV (Agentschap Wegen en Verkeer) gestart met de herinrichting van het kruispunt van de Kempische Steenweg (N74) met de Paalsteenstraat en de Banneuxstraat in Hasselt.

Het kruispunt Paalsteenstraat werd, ondanks zwaar aandringen van de buren die zich verenigden in Struikelpunt, stilletjes afgevoerd van de zwarte lijst. Toch verhoogde Vlaams verkeersminister Ben Weyts (N-VA) het oorspronkelijk budget van 300.000 euro naar 700.000 euro. 

“De aanpassingen moeten de verkeersveiligheid voor alle weggebruikers aan het kruispunt verhogen”, zegt Sep Vandijck van AWV. “Zo wordt de afslagstrook vanuit de binnenstad richting Paalsteenstraat op de Kempische Steenweg verlengd. Daarvoor wordt van 9 tot 15 uur één rijstrook in elke richting gebruikt. Vanaf volgende week zal de Paalsteenstraat dan zelf een drietal weken afgesloten zijn voor gemotoriseerd verkeer richting Kempische Steenweg. Ook daar wordt de afslagstrook naar de binnenstad verlengd, maar er wordt vooral werkt gemaakt van een beveiligde fiets- en voetgangersoversteek en slimme verkeerslichten. Overstekende voetgangers en fietsers krijgen in de toekomst, en na een druk op de knop, zo vijf seconden voorsprong op het gemotoriseerd verkeer aan de lichten.”

“Voor het verkeer dat de Paalsteenstraat uit wil, zijn er vanaf 8 april, drie weken lang twee omleidingen voorzien. Wie richting Zonhoven wil, geraakt daar via de Europalaan. Wie naar de binnenstad moet, kan via het jaagpad aan de Scheepvaartkaai naar de kanaalbrug rijden, waar men de Kempische Steenweg op geraakt. Fietsers en voetgangers kunnen het kruispunt wel passeren aan één straatzijde. Begin mei wordt dan het asfalt van de N74 tussen de Corda Campus en de Genkersteenweg ’s nachts volledig vernieuwd.”

Midden april starten in dezelfde buurt ook de werken voor de verhoging van twee spoorbruggen over het Albertkanaal in Kuringen. Daarvoor zou de impact op het verkeer miniem zijn”, besluit Vandijck. (dj)