Hasseltse school tolereert klimaatbrossen niet: “Spijbel op woensdagnamiddag”

233.jpeg

Tom Cox, directeur van de Hasseltse school Kindsheid Jesu roept de klimaatspijbelaars op om op woensdagnamiddag in Brussel te betogen. Dat geeft volgens hem een nog sterker signaal dan telkens te willen spijbelen op donderdag. In Hasselt tolereert men spijbelgedrag alvast niet. Leerlingen van de school die naar Brussel trekken worden ingezet bij allerlei schoolacties rond het milieu of riskeren strafstudie.

Bron : Hbvl.be & Tvl


Het klimaatprotest slaat over naar Limburg. 450 leerlingen van basisschool de Beerring trokken donderdag door de straten van Beringen. In Hasselt verzamelde zowat duizend jongeren. “Hoog tijd dat politici en bedrijven veel ambitieuzer worden,” zeggen organisatoren Metehan Topal (20) en Jamie Harrison (19). Zij kondigen meer Limburgse acties aan. 

De hele Grote Markt in Hasselt stond omstreeks 14 uur vol jongeren, volwassenen en ouderen die solidair wilden zijn. “Noem ons alsjeblieft geen spijbelaars meer,” zegt Jamie. “Want dat zijn we helemaal niet. Al deze jonge mensen zijn ontzettend bezorgd om hun toekomst. Daarom staan we hier met zo veel.” 

Metehan Topal benadrukt dat het niet de laatste mars is. “Vanaf nu zijn er niet alleen wekelijkse manifestaties in Brussel, Luik, Antwerpen en Gent. We staan ook klaar in Hasselt en heel Limburg.”


Met spandoeken en borden als ‘brossen voor de bossen’, en ‘guys the weather is getting hotter than you’ (heren, het klimaat wordt warmer dan jullie) trokken zo’n 1.500 leerlingen en studenten via de Demerstraat en de Zuivelmarkt richting Kolonel Dusartplein. Nochtans krijgen jongeren ook vaak kritiek op het spijbelen en hun eigen levensstijl. 

Toon Royackers Jamie Harrison (links, 19) en Metehan Topal (rechts, 20) organiseerden de klimaatmars in Hasselt

“Die zure reacties over die Pukkelpoptentjes die onze generatie laat staan? Ach, ik lees die zaken ook op Facebook,” reageert klimaatactivist Jamie Harrison. “Goed, we zijn niet perfect. We maken fouten, maar we doen allemaal ons  best voor een betere wereld. En dat laten we hier vandaag toch duidelijk zien?” 

Sommige lagere scholen stapten klassikaal mee in de betoging van donderdagnamiddag.  “Onze belangrijkste eis? Stop de uitstoot en wees ambitieuzer voor een beter klimaat,” aldus Jamie. Volgens burgemeester Steven Vandeput (N-VA) waren de manifestanten met zo’n 500. Hij baseerde zich daarvoor op de cijfers van de politie. De organisatoren telden er ruim 1.000.


Basisschool De Beerring in Beringen organiseerde haar eigen klimaatmars. Het idee kwam van enkele leerlingen van het vijfde leerjaar, en kreeg de goedkeuring van Directeur Geert Wauters.  “We doen elk jaar al mee aan de Wereldvoedseldag, de Dikketruiendag en de Wereldwaterdag. Het leek ons een goed idee om deze initiatieven eens te koppelen aan de klimaatproblematiek.” 

De leerlingen in Beringen deden dat trouwens niet vrijblijvend. Ze deden zelf ook tien beloften voor een beter klimaat. Ze beloven onder meer vaker met de fiets naar school te komen, herbruikbare drinkbekers en koekendozen te gebruiken en voortaan zuinig te zijn met drinkwater.


763.jpg