“We zoeken alleen nog huis in de buurt”

2cc3a8d2-f415-11e8-afdc-2528cc3aa5b3.jpg

Een week nadat drie huizen in de Hasseltse Banneuxwijk onbewoonbaar verklaard werden na een felle brand, heeft de vzw Banneuxwijk donderdagavond de eerste fase van een inzamelactie afgerond. Myrna en Roy Olijfveld-Schipper kwamen met hun drie kinderen langs om te kijken wat ze kunnen gebruiken en toonden zich nog steeds erg verrast door zo veel solidariteit.

IMG_20181129_173432.jpg

“Onwaarschijnlijk”, prevelt Myr­na. “Dit hadden we nooit durven denken. We kunnen er nu echt weer tegenaan. De moed laten zakken heeft geen zin. Dat hebben we de kinderen ook uitgelegd.”

“We hebben echt van alles – van kleding over speelgoed tot elektro en noem maar op. Iemand leverde zelfs een koffiezet met daaraan vastgeplakt een pakje koffie”, lacht Vital Hermans die voor het wijkcomité Banneuxwijk.be de actie opvolgt. “De kinderen gaan ook hip naar school kunnen, want de Pukkelpoporganisatie bracht een zak vol kleding van het festival.”

Uit het vernielde huis kan het gezin heel weinig recupereren. “Wat ik het ergst vind? De foto’s van toen de kinderen nog klein waren”, zegt Myrna. “De kasten waar die inzaten, krijgen we zelfs niet meer open. Maar men geeft ons weinig hoop. De hitte zou tot om en bij de 1.000 graden opgelopen zijn, en dus is quasi alles gesmolten of verwoest. Al blijf je natuurlijk hopen. Alles is doordrongen van het roet of gewoon vernield.”

IMG_20181129_175132.jpg

Goede doel

Hopelijk vinden ze snel een nieuwe woonst. Dan zetten we wellicht een volgende inzamelactie voor meubels opVITAL HERMANSBanneuxwijk.be

Wat ze dan wel nog nodig hebben? “Een huis om te huren of te kopen. Op 20 december moeten we uit het pand dat we voorlopig kunnen betrekken. We zouden wat graag in de Banneuxwijk blijven en dus zoeken we in eerste instantie hier. Onze drie kinderen lopen in de buurt school en ikzelf werk in rusthuis Hogevijf. Dat spaart ons een auto. En daarmee kan Roy dan naar zijn werk in Heusden-Zolder. Kopen of huren, als het binnen ons budget past, willen we elke optie bekijken”, laat Myrna weten.

“Het gezin heeft hier allerlei spullen kunnen kiezen. De overige spullen zijn donderdagavond verdeeld onder organisaties die kansarmoede in Hasselt bestrijden. Zij zorgen ervoor dat deze schenkingen goed besteed worden”, zegt Vital Hermans. “De geldinzameling bij de lokale handelaars Mac Davy’s, Bakkerij Kramiekske, ‘t Pennedoosje, Di Lizzy en The Butchery lopen nog tot zaterdag. Hopelijk vinden ze snel een nieuwe woonst. Dan zetten we wellicht een volgende inzamelactie voor meubels op.”