Politie weigert tien vrijwilligers op Pukkelpop om veiligheidsredenen

Tien vrijwilligers die volgende week normaal gezien aan de slag zouden gaan op de weide van Pukkelpop, zijn na screening door de politie om veiligheidsredenen geweigerd. “Op een totaal van 20.000 gescreende medewerkers en vrijwilligers gaat het om een zeer kleine minderheid”, zegt Hasselts burgemeester Nadja Vananroye (CD&V).

 

Sinds vorig jaar vraagt de FOD Binnenlandse Zaken aan de grote Belgische festivals om alle vrijwilligers en medewerkers die belast zijn met bewakingsopdrachten op voorhand door de lokale politie te laten screenen. Zowel Pukkelpop, Rock Werchter als Graspop sturen echter standaard álle namen door naar de politie. “We willen in het kader van de verhoogde terreurdreiging niets aan het toeval overlaten”, luidde de uitleg eerder al.

20.000 screenings

Voor Pukkelpop kwam dat dit jaar neer op een lijst van liefst 20.000 vrijwilligers en medewerkers, die stuk voor stuk door de lokale politie van de zone Limburg Regio Hoofdstad werden gescreend.

In totaal werden deze editie welgeteld tien mensen geweigerd, een pak minder dan vorig jaar. “De vrijwilligers die vorig jaar een njet van de politie kregen, wisten immers al dat ze niet in aanmerking kwamen”, aldus burgemeester Vananroye.

Verboden wapenbezit

Hoewel de geweerde vrijwilligers de reden van hun weigering nooit te horen krijgen, zijn er een aantal vaste criteria die de politie hanteert. Wie ooit in contact kwam met het gerecht wegens verboden wapenbezit, terreur of het verhandelen van drugs wordt standaard geweigerd.

De organisatoren van Tomorrowland gingen dit jaar overigens nog een stapje verder en lieten ook alle bezoekers screenen. In Kiewit is dat niet het geval.