Kinderen leren hun eigen spelletjes programmeren

 Op de Corda Campus troffen een 30-tal kinderen elkaar om spelletjes te maken en te programmeren. Bijgestaan door coaches en ouders lieten ze allerlei figuurtjes bewegen en geluidjes maken. Afhankelijk van de positie van de figuurtjes bepalen de progammeurtjes wat er vervolgens moet gebeuren. Sommigen zijn zelfs al zo ver dat ze hun eigen programmacode schrijven.

Eens per maand treffen de jongeren en hun coaches elkaar om verder te werken aan de projectjes. Ze gebruiken daarvoor Scratch, een gratis platform waarop ze mogen experimenteren. Hun projecten worden –in de cloud- bewaard. Ze kunnen er ook thuis en elders aan verder werken. Alles wat ze nodig hebben is een internet verbinding.

De CoderDojo’s zijn workshops voor kinderen die willen leren programmeren. CoderDojo bestaan in verschillende vormen. De CoderDojo’s zijn initiatieven waar kinderen en eventueel ouders verzamelen in een lokaal om er hun ding te doen. Maar er zijn ook CliniCoders, kinderen in ziekenhuizen kunnen op hun kamer ook aan projecten werken want ook daar zijn coaches die hen begeleiden. De MegaDojo is dan weer een groots event waarbij tijdens de laatste organisatie in Genk meer dan 1000 programmeurtjes hun kunde toonden.

De Vikingen komen helpen

Koken kost geld en dat geldt ook voor de organisatie van de CoderDojo in Hasselt. Meestal brengen de programmeurtjes hun eigen computers mee maar wie er geen heeft mag er eentje lenen. Zo stelt Mobile Vikings een aantal laptops ter beschikking voor de CoderDojo.
Maar ze doen meer dan dat. Unleashed, de koepel waaronder de Vikingen wonen, maakte bekend dat de Mobile Vikings een deel van hun eindejaarspremie hebben afgestaan om aan onder andere CoderDojo te schenken. Sofie Van Eemeren, een fiere Viking, kwam samen met Cordabaas Raf Degens dan ook trots een cheque van 400 euro voor de CoderDojo’s overhandigen.

 

bron hbvl.be  en Chretien Paesen