Nieuwe bejaardencampus kost 50 miljoen euro

Volgende week verhuizen 278 bejaarden van het rustoord Zonnestraal naar twee gloednieuwe bejaardencampussen. Een project van het OCMW van Hasselt dat zo'n 50 miljoen euro heeft gekost.

HOGEVIJF, de seniorenwerking van OCMW Hasselt, bouwt aan jouw toekomst. Ze openen op zaterdag 11 februari twee nieuwe zorgcampussen in de stad. Campus Banneux en Campus Stadspark met 120 en 150 spiksplinternieuwe woongelegenheden. Je vindt er alles om in alle rust, comfort en gezelligheid van je oude dag te kunnen genieten

© Stad Hasselt

HOGEVIJF opent zorgcentra aan Stadspark en in Banneuxwijk

Woonzorgcentrum Zonnestraal, goed voor 270 ‘bedden’ vlakbij het Stadspark, is een begrip in Hasselt. Maar het gebouw is meer dan veertig jaar oud en niet meer aan te passen aan de zorgnoden van vandaag en dus besliste het OCMW enkele jaren geleden om het oude gebouw te vervangen door twee nieuwe. Waarom twee? Omdat de subsidiërende overheid vandaag dag de voorkeur geeft aan kleinschaligere projecten die nog beter individuele zorgvragen kunnen beantwoorden.

Nieuwe impuls

Een bouwproject is altijd een spannende onderneming. Laat staan twee bouwprojecten in één klap. Denk maar aan het financiële plaatje. Het investeringsbedrag van het totale project bedraagt zo’n 47 miljoen euro, waarvan ongeveer 50 procent betaald wordt met Vlaamse Overheidssubsidies. Er is ook het organisatorische luik. Tientallen rusthuisbewoners en medewerkers staan voor een ingrijpende verhuis. Toch wegen al die uitdagingen niet op tegen alle kansen die de nieuwe gebouwen bieden, ze zijn een welgekomen nieuwe impuls voor veel bewoners. Ze kijken er naar uit! Voor het personeel wordt werken in één van de nieuwbouwen een flinke stap vooruit. Zo kan er in de woonzorgcentra bijvoorbeeld gewerkt worden met kleinere leefgroepen waardoor zorgbehoevende bewoners een betere en een meer persoonlijke ondersteuning krijgen. En zo zijn er nog tal van voordelen.

Hartje Banneux

Dat één van de twee nieuwe campussen gewoon zijn plaats kon hebben op de huidige terreinen van Zonnestraal was snel duidelijk. Daar was nog ruimte, vlakbij het groen van het Stadspark. Een apart gelegen gebouw, dat 15 jaar geleden gestalte kreeg, werd vernieuwd en uitgebreid met twee nieuwe vleugels. Maar naast Campus Stadspark moest er dus nog gezocht worden naar een tweede locatie. De keuze viel op een perceel bouwgrond aan de Hadewijchlaan, hartje Banneuxwijk, dat mooie kansen biedt. Zowel voor de buurt, met flink wat senioren, als voor het OCMW. De nieuwe campus grenst bijvoorbeeld aan basisschool De Toverfluit. Wedden dat het zal klikken tussen jong en oud? Voilà, zo werd Campus Banneux geboren.

Vier pijlers

Dat het OCMW Hasselt spreekt over campussen en niet woonzorgcentra is niet toevallig. HOGEVIJF, sinds enige tijd de naam voor de seniorenvoorzieningen van OCMW Hasselt, geeft naast het woonzorgcentrum ook de drie andere pijlers van zijn ouderenzorgvisie gestalte op beide sites. Zo zijn er op beide campussen een aantal assistentiewoningen (serviceflats) aanwezig waar senioren met hulp op maat zelfstandig kunnen blijven wonen. Maar ook kortverblijf en een dagverzorgingscentrum, om de mantelzorgers de nodige ademruimte te schenken, kregen er onderdak. Tot slot is er op beide campussen ook een lokaal dienstencentrum (LDC) waar je als je nog thuis woont wel kan eten, kaarten, dansen, leren, sporten en nog zoveel meer.

Liever thuis?

Want laat dit duidelijk zijn: als je als Hasseltse senior zo lang mogelijk thuis in vertrouwde omgeving wil blijven wonen blijven, laat het OCMW je natuurlijk niet in de kou staan. Maaltijden aan huisboodschappendienstbezoekersteambelgezeladministratieve ondersteuning… HOGEVIJF biedt tal van dienstverleningen aan, los van hun woonoplossingen. Dit is de vijfde pijler. HOGEVIJF nodigt je uit om met eender welke vraag over ouder worden bij het OCMW aan te kloppen en maakt er een erezaak van om samen, open en neutraal, naar de beste oplossing te zoeken.     

Deuren open op 11 februari

De laatste rechte lijn van de verhuis is ingezet. Op zaterdag 11 februari zwaaien de deuren van campus Banneuxwijk en campus Stadspark open. Na het officiële moment is iedereen van harte welkom tussen 15 en 18 uur. Je krijgt de kans om uitgebreid de nieuwbouw te verkennen. Er is een wandelparcours voorzien met uitleg over de voorzieningen door de Hogevijf-medewerkers. Hapjes, drankjes en de nodige animatie ontbreken niet. De buurtbewoners van beide projecten krijgen voor het volgehouden geduld tijdens de bouwwerken voormiddag al de primeur.      

Meer info

info@hogevijf.be
Tel. 011 80 84 84

bron : HBvl.be   en Stad hasselt