Aandacht : de vertrouwde H2 krijgt de nummers H13 en H14

Afgelopen week namen we de bus naar stad . Groot was onze verwondering dat niet enkel de H2 werd inkort maar ook nog eens van naam veranderde . Dus mailen we naar mvr Sonja Loos van de lijn om uitleg te vragen 

Hier werden we door verbonden via links naar de stads site die ons dan weer door stuurde naar de lijn site

Klantvriendelijk is ver zoek bij de persverantwoordlijke bij de lijn

Maar we zijn gaan surfen en kwamen bij het onderstaande artikel uit van HNL.BE maar we hebben ook zelf gezocht naar de dienst regelingen vanaf morgen

Onze opmerking hier bij is (en we kunnen verkeerd zijn) we zijn langer onder weg naar huis . Dus voor de mensen die willen is de 1 naar genk een oplossing

Nieuw stadsnet De Lijn meteen voer voor discussie

TREINTRAMBUS HEKELT LANGERE WACHTTIJDEN BIJ OVERSTAPPEN

Deze maandag zal De Lijn een ingrijpende vernieuwing doorvoeren van het Hasseltse stadsnet. De directe verbindingen tussen deelgemeenten moeten zorgen voor extra bediening van nieuwe wijken en attractiepolen, alsook voor meer aandacht voor P+R-mogelijkheden. Reizigersorganisatie TreinTramBus hekelt de complexiteit van het vernieuwde stadsnet en vreest dat een pak minder mensen voor de bus zullen kiezen.

    • BIRGER VANDAEL
  • 28 oktober 2017

Momenteel heeft het net een stervormige structuur waarin alle H-lijnen vanuit de randgemeenten elk half uur samenkomen aan het station. “Omdat daar onmiddellijke aansluitingen geboden worden, is deze structuur voor het merendeel van de reizigers optimaal”, zegt voorzitter van TreinTramBus Stefan Stynen. Bij de start van de herfstvakantie gaat in Hasselt echter een volledig nieuw stadsnet van start. Volgens De Lijn gebeuren de wijzigingen op vraag van lokale besturen, scholen, bedrijven en reizigers.

Aansluitingsknoop

“De oude lijnen worden nu vervangen door maar liefst 19 verschillende lussen. Dit kan nieuwe reizigers aantrekken in de randgemeenten, maar houdt vooral zware nadelen in voor veel bestaande reizigers in het centrale deel van het netwerk”, oppert men bij TreinTramBus.

Vooral aan het verdwijnen van de aansluitingsknoop aan het station, tilt men bij TreinTramBus zwaar. “Omdat de bussen daar niet meer gelijktijdig aankomen en vertrekken, zullen de overstaptijden langer worden. De getroffen reizigers worden dubbel gestraft: ze moeten overstappen en hebben niet altijd een goede aansluiting”, aldus Stynen.

”Dat klopt niet”, reageert Sonja Loos, woordvoerder van De Lijn. “Het nieuwe H-net omvat juist meer rechtstreekse verbindingen dan het huidige stadsnet. Er moet dus minder overgestapt worden, maar aansluitingen en overstapmogelijkheden blijven natuurlijk voorzien. Die overstaptijden zijn inderdaad ruimer, maar dat is juist goed, want vandaag haalt men vaak de aansluiting niet. Veertien procent van de huidige gebruikte overstapmogelijkheden vallen in het nieuwe H-net trouwens weg, omdat er een rechtstreekse verbinding is.” De complexe communicatie van het aanbod is een ander hekel punt. Met negentien verschillende lijnnummers en reisinfo verdeeld over tien lijnfolders, wordt het de reiziger behoorlijk moeilijk gemaakt. “Bij veel courante verplaatsingen met één overstap moet men voortaan acht verschillende lijnnummers onthouden en vier verschillende lijnfolders raadplegen”, zegt Stynen. “De dienstregeling en aansluitingen verschillen in de voor- en namiddag en de overstapmogelijkheden worden nergens opgelijst.” “Wij stellen vast dat busgebruikers zich vooral op de routeplanner baseren. Reizigers hoeven zich dus echt niet door een hoeveelheid aan lijnfolders te worstelen”, reageert Loos.

Extra opletten

Bij De Lijn klinkt het echter dat de Hasselaars zelf mee mochten denken over de vernieuwing van het stadsnet. TreinTramBus verzamelt intussen alle meningen en ervaringen m.b.t. het vernieuwde H-net op nl.surveymonkey.com/r/h-net.

De Lijn kondigt voorts nog aan dat er een extra perron nodig is aan het station. Daarom wordt de huidige perronindeling herbekeken en herschikt. Zij vragen ook aan de reizigers om de eerste dagen zeker extra op te letten bij het gebruik van de bus en zetten extra personeel in om de busgebruikers wegwijs te maken op het stadsnet