Tent van 175 meter om werken Philipsbrug tijdig klaar te krijgen

Vrieskou of niet, Wegen en Verkeer Limburg is vast van plan de Philipsbrug in Hasselt tijdig klaar te krijgen.

Er werd gisteren zelfs een tent van liefst 175 meter lang geplaatst. “Nu moet er vooral nog afwerking gebeuren”, zegt Kirsten Peeters van Wegen en Verkeer. “Maar daarvoor moet het minimaal 5 graden en droog zijn.

Op 18 februari willen we dit brugdeel openen, dus kunnen we geen vertraging meer oplopen.

 

Wegen en Verkeer Limburg is de mosterd gaan halen bij onze noorderburen. In Nederland worden wel vaker zulke tenten geplaatst als de weersomstandigheden tegenzitten. Voor onze provincie is deze werkwijze een primeur. “De tent is 175 meter lang en 12 meter breed. In het midden is ze 4,75 meter hoog”, legt ingenieur Kirsten Peeters uit. “Daarin kunnen de machines en arbeiders zich perfect bewegen. Dit zijn geen grove werken meer waarvoor zware bulldozers af en aan rijden, maar eerder afwerkingswerken. Bovendien is het aanbrengen van de waterdichte laag op de betonnen brug een heel weersgevoelige handeling. Het mag absoluut niet vochtig zijn en de temperatuur mag niet te laag zijn. In de winter zijn dat soort dagen schaars. De temperatuur die we nodig hebben, moet boven de 5 graden liggen. In de tent kan worden bijgestookt tot we die temperatuur halen. Maar doorwerken zullen we.”

Zes dagen

Volgens Wegen en Verkeer zouden de werken zonder tent bij deze weersomstandigheden zeker meer dan zes dagen vertraging oplopen. “Dankzij de tent kunnen we onze planning aanhouden. Hoeveel het huren van deze tent kost? Dat kunnen we echt niet vertellen, om de concurrentiële belangen van aannemers niet te schaden. Maar we hebben wel de afweging gemaakt tussen de kostprijs per dag aan maatregelen om de doorstroming te garanderen, zoals de tijdelijke brug en de ‘tidal flow’, en de kostprijs van het opbouwen en huren van de tent voor een korte periode. Die is ongeveer dezelfde. Elke dag die we extra uitsparen, en waardoor we minder lang de tijdelijke brug moeten inhuren, levert dus winst op.”

Ook tent tegen asbest

“We nemen gewoon het zekere voor het onzekere. Op 18 februari willen we het verkeer over de nieuwe brug laten rijden en die datum moeten we gewoon halen. Om dat doel te bereiken zitten we helemaal op schema. Dat willen we ook graag zo houden. En dan kan de afbraak aan de andere kant beginnen. Dan bouwen we ook een soort tent, maar dan aan de onderzijde. Om de buurt van asbestproblemen te vrijwaren.”

bron:hbvl.be