Medialaan mag Mobile Vikings overnemen van Belgische mededingingsautoriteit

De Belgische Mededingingsautoriteit heeft groen licht gegeven voor de overname van Mobile Vikings en Jim Mobile door Medialaan. Vooraleer het mediabedrijf boven de zenders VTM en 2BE een volwaardige mobiele operator kan worden, moet de Europese Commissie wel nog de overnamedeal van Base door Telenet goedkeuren.

Door Mobile Vikings aan Medialaan te laten, wil Telenet de weg vrijmaken voor de overname van Base. Die laatste is nu nog voor de helft eigenaar van Mobile Vikings, een mobiele operator die op het netwerk van Base werkt.

Met Medialaan zou een vierde grote speler blijven bestaan op de Belgische markt, naast Proximus, Mobistar en Telenet/Base, waardoor de concurrentie kan blijven spelen. Medialaan wil ook Jim Mobile volledig in handen krijgen. Het bezit dat merk al, maar Base verzorgt de klantenrelaties.

Met de Belgische goedkeuring is nog maar één horde genomen. Nu is het uitkijken naar de beslissing van de Europese Commissie. Zoals het er nu naar uitziet, zal Europa ten laatste op 17 maart zijn beslissing bekendmaken in het dossier Telenet/Base.

Mobile Vikings bestaat sinds 2009 en werkt met 60 werknemers vanuit Hasselt. Met uitsluitend prepaid-formules richt het bedrijf zich op consumenten die veel mobiele data willen. Mobile Vikings was ook actief in Nederland en Polen, maar die activiteiten zitten niet in de deal met Medialaan. In Nederland is Mobile Vikings onlangs gestopt, in Polen gaat het bedrijf zelfstandig verder.

Het Belgische telecomlandschap kan grondig dooreengeschud worden als Europa alle lichten op groen zet. Medialaan wil ten laatste over twee jaar een zogenaamde Full MVNO zijn. Dat is een telecomoperator die volledig zelfstandig werkt, maar wel de antennes van een andere operator gebruikt.

Mobile Vikings telt nu ongeveer 240.000 leden. Met de meer dan 200.000 klanten van Jim Mobile erbij komt de nieuwe speler dus aan 440.000 klanten. Medialaan is van plan om de merken afzonderlijk te laten voortbestaan.