Sport is in de Banneuxwijk meer dan sporten

Dit seizoen slaan Arktos, KHO Heide, Rugbyclub Hasselt en Diabolic Heaven de handen in elkaar. Samen zetten ze een project op om jongeren meer te ondersteunen binnen hun sport en dus ook binnen onze maatschappij. Op die manier willen de vier verenigingen jongeren makkelijker toegang verlenen tot sportclubs.

Omnisport in de Banneuxwijk
Sinds enkele jaren werken voetbalclub KHO Heide, rugbyclub Hasselt en frisbeeclub Diabolic Heaven Hasselt samen binnen een unieke samenwerking. Het doel van deze partnership is de oprichting van een omnisportclub op een nieuw, duurzaam sportcomplex in de Banneuxwijk. Met dank aan stad Hasselt zijn er concrete plannen om dit binnen enkele jaren te realiseren.

Wie of wat is Arktos?

Arktos is een vormingscentra voor kinderen en jongeren van 6 tot 25 jaar. Hun begeleiding vertrekt steeds vanuit het potentieel van élk kind en élke jongere met het geloof in een samenleving die kansen biedt aan iedereen. En ze doen dit steeds projectmatig, praktijk- en ervaringsgericht. Die manier van werken is gelijkaardig aan de werking van de drie sportclubs. Het staat dus in de sterren geschreven dat Arktos, Diabolic Heaven, rugbyclub Hasselt en KHO Heide zouden samenwerken. Dankzij de steun van het Nike-fonds start er dit seizoen dus een 2-jarig project, met 2 onderdelen:
• Drempelverlagend werken voor kinderen/jongeren die nu geen toegang vinden tot sportclubs.
• Ondersteunend werken voor de begeleiders van kinderen /jongeren in de sportclub zelf.

Waarom drempelverlagend?

Niet elk kind/jongere in Hasselt heeft de mogelijkheid om te sporten. Sociale, familiale, culturele of financiële omstandigheden laten het gewoonweg niet toe, ook niet bij de laagdrempelig sportclubjes, zoals rugbyclub Hasselt, Diabolic Heaven en KHO Heide. Door samen meerdere initiatie trainingen en workshops te organiseren tracht het project die drempel te verlagen.
Hoe jongeren ondersteunen?
Arktos heeft een schat aan praktische ervaring hoe jongeren te begeleiden. Die kennis brengen ze via het 'train de trainer' principe over naar de begeleiders van de drie sportclubs in de vorm van workshops. Gebeurt dit via een hoop theorie? Neen, het worden echte "doe-activiteiten" die starten vanuit thema’s die relevant, interessant en nuttig zijn voor de begeleiders. Het uiteindelijke doel? Jongeren nog beter begeleiden binnen hun leefwereld, waarin sport een belangrijk onderdeel is.

Concreet:

Het project start op donderdag 20 oktober 2015. Op het sportcomplex in de Heksenbergstraat in de Banneuxwijk is er van 18h00 tot 19h00 een eerste initiatietraining voor 13-15 jarigen. Van 19u00 tot 22u00 is er de eerste workshop voor de begeleiders. Het thema van de workshop is “Omgaan met verschillen en communicatie"! Het geeft begeleiders een betere inzicht op hun groep, het leert hun inspelen op de dynamiek en de diversiteit van hun ploegje waardoor het bijdraagt tot een betere werking van deze drie familiale sportclubs.

De start van het project is uiteraard ook het ideaal moment om het project voor te stellen aan het Nike-fonds, de pers, stad Hasselt, de drie sportclubs zelf en iedereen uit de buurt. Omwille van de dynamiek van de workshop is het niet mogelijk om deze te bezoeken. Je bent uiteraard wel van harte welkom om de eerste initiatietraining bij te wonen.

Vind je dit project best wel interessant? Zoek je meer informatie over dit initiatief en/of over de verenigingen? Contacteer ze via hun website of via mail.

KHO Heide
Mail: info@khoheide.be
Website: www.khoheide.be

Rugbyclub Hasselt
Website: www.rchasselt.be

DIabolic Heaven
Website: www.diabolicheaven.be

Arktos
Website: www.arktos.be