Archief Maart 2010

Kruidencursussen voor kinderen in Domein Kiewit

WOENSDAG 31 MAART 2010 10:55 KRIS

In het stedelijk natuurcentrum Domein Kiewit wordt vanaf volgende maand een reeks kruidencursussen voor kinderen van 8 tot 12 jaar georganiseerd. De lessenreeks wordt gegeven in de leskeuken van het domein aan de kruidentuin. Inschrijven moet en dat doe je best zo snel mogelijk. De prijs per les bedraagt 7,5 euro. Je dient wel vooraf in te schrijven en dat kan door een mailtje te sturen naar kiewit@hasselt.be of even te telefoneren naar 011 21 08 49. We geven alvast een overzicht en een korte beschrijving van wat je tijdens iedere les kan leren. En voor de ouders: parkeren kan aan de Putvennestraat.

LEES MEER...  

Voor 150.000 euro aan kleding gestolen in Hasseltse winkel

VRIJDAG 26 MAART 2010 00:00 KRIS

Afgelopen nacht hebben dieven voor meer dan 150.000 euro aan kledij gestolen uit een kledingwinkel in Hasselt. De buit bestond onder meer uit 300 jeansbroeken van dure merken als Tommy Hilfiger. De dieven drongen de winkel G-Level aan de Genkersteenweg in Hasselt binnen via drie gaten in het dak. Naast jeansbroeken werd er ook veel vrijetijdskleding gestolen. De kluis kregen de dieven niet open. Maandag wisten dieven nog voor ongeveer 6.000 euro aan laptops en fototoestellen te stelen in elektrospeciaalzaak Krefel aan de Hendrik Van Veldekesingel in Hasselt. Ook zij maakten een gat in de muur om tot in de winkel te geraken. De politie onderzoekt de zaak. Bron : HBVL

Showbizzkalender 2011 in bossen van Kiewit

DONDERDAG 25 MAART 2010 22:05 KRIS

De nieuwe locatie voor de showbizzkalender van 2011 wordt het bos van Kiewit. De 14de editie van de kalender heeft wouden en bossen als thema. Fotograaf Henk van Cauwenbergh zal twaalf BV's fotograferen waaronder de Limburgse Cythia Reekmans, Hanne Troonbeeckx en Zohra. Véronique De Kock zal voor de verandering niet voor de lens van Henk van Cauwenbergh verschijnen. De opnames starten in augustus. Bron : HBVL

Redactiebezoek Basisschool de Mozaïek

DINSDAG 23 MAART 2010 09:40 

Vandaag waren de leerlingen van het vierde leerjaar van Basisschool de Mozaïek uit Hasselt op bezoek op de redactie van Het Belang van Limburg. Ze leerden er alles over het reilen en zeilen van de krant en mochten vragen stellen aan de journalisten. 
Bron : HBVL

Lichtstoet Banneuxwijk een groot succes 

ZONDAG 21 MAART 2010 16:52 KRIS

Jaarlijks trekken er veel lichtstoeten door ons land. Een daar van is de lichtstoet op de Banneuxwijk. Het is een evenement dat jaarlijks veel toeschouwers en wagens lokt. Dit jaar hebben we er 42 geteld uit alle windstreken van Limburg. De mensen waren talrijk opgekomen en zelfs een kleine regenbui kon de pret niet drukken. We kijken dan ook al uit naar de volgende editie. Voor fotos klik hier.

Video-materiaal

ZATERDAG 20 MAART 2010 17:25 KRIS

Vanaf nu gaan we ook regelmatig filmpjes of reportages op de website plaatsen...Volg het hierboven in derubriek Video zeker op !!

De Banneuxwijk en Facebook

ZATERDAG 20 MAART 2010 06:53 KRIS

Onze wijk is een toffe en gezelige wijk. Maar dat wisten jullie al wel. Na de site (die wekelijks door een 400-tal mensen bezocht wordt) hebben we ook al verschillende groepen op Facebook. De groep Banneuxwijk.be bestond al een tijd. Nu is er een nieuwe groep "Ik Groeide op in de Banneuxwijk in Hasselt". De oprichters zijn D'Exelle Kim en Kelly Vanhex. D'Exelle Kim woont nu in Wimmertingen maar als ze ooit de kans ziet komt ze terug naar de Banneuxwijk. Kelly VanHex woont in Heusden-Zolder en wil ook ooit graag terug naar onze wijk terugkeren. Een wijk vol goede herinneringen vergeet je zomaar niet. De bedoeling van deze groep is om mensen die geboren zijn op de wijk en weg zijn gegaan terug samen te brengen. Om terug in contact te komen met wie je in je jeugd omging of je broek versleet op de schoolbanken. Er zijn nu al een kleine 200 leden. Maar ook mensen die nu in de wijk wonen zijn welkom. Eigenlijk is dit een open groep en is iedereen welkom. De Dames hebben ons beloofd dat als men de 5500 leden bereikt ze een fuif zullen geven in de Vernieuwde Hazelaar !!! Snel lid worden is dus de boodschap. Naast deze groepen heeft de Spar in de Banneuxstraat ook een eigen groep.

Kienavond de Berk 

ZATERDAG 13 MAART 2010 00:00 KRIS

Op 12 maart heeft De Berk een kienavond in zaal Kermeta in Kermt georganiseerd. De deuren gingen open om 18u30 en tegen 20u zijn ze eraan begonnen. Er werd gespeeld om prijzen in natura. Deze gingen van schilderijen over frietketels en fietsen. Er werden zelf leerlingen gehuldigd die het meeste steunkaarten verkocht hadden er was er zelf iemand die 311 kaarten had verkocht, een echt record. Tijdens de pauze werden er tombolalotjes verkocht en met deze opbrengst (een kleine 1000€) wordt materiaal gekocht voor de leerlingen in de school. De opbrengst van de kienavond ging naar de hersteling van de daken van school. 

Word Erfgoedkoning(in) in Hasselt

VRIJDAG 19 MAART 2010 09:03 KRIS

Erfgoedcel Hasselt en Het Stadsmus gaan met het project 'Word Erfgoedkoning(in)!' op zoek naar het favoriete erfgoedstuk in elke wijk van Hasselt. 'Zorg dragen voor erfgoed', dat is de boodschap die ze met dit project naar voor willen brengen. Elke maand kunnen Hasselaren een foto van hun geliefde erfgoedstuk naar Het Stadsmus sturen. Een jury zal bepalen aan de hand van de inzendingen wie dat de erfgoedkoning(in) wordt. De winnaar wordt geïnterviewd en een professionele fotograaf neemt een foto van de persoon met het erfgoedstuk. De eerste wijk die aan de beurt komt, is Sint-Hubertus in Runkst; Zij kunnen een foto doorsturen tot negen april, een maand later wordt de winnaar van de wijk uitgeroepen. De foto's van alle winnaars worden in Het Stadsmus opgehangen totdat het project eindigt. Bron : HBVL 

Redactiebezoek De toverfluit

WOENSDAG 17 MAART 2010 22:31 

Vandaag waren de leerlingen van het eerste en het tweede studiejaar van de freinetschool “De toverfluit” Hasselt op bezoek op de redactie van Het Belang van Limburg. Ze leerden er alles over het reilen en zeilen van de krant en mochten vragen stellen aan de journalisten. Bekijk de foto van hun bezoek hier. 
Bron : HBVL

Lezersbrief "Veiligheid aan scholen"

WOENSDAG 17 MAART 2010 22:16 KRIS

"Ik vind het goed dat de brandveiligheid in de scholen toeneemt. Als lid van de ouderraad (Jan Dierckx) ben ik samen met de preventie-adviseur verantwoordelijk voor de brandoefeningen in de lagere school van de Zegestraat en de Kiewitstraat in Hasselt. De directie, de leerkrachten en de kinderen trainen zeer positief en weten wat ze moeten doen. Alleen hebben we nog steeds koppige ouders en grootouders die de brandwegen blokkeren met hun wildgeparkeerde auto’s. En als je ze dan vriendelijk aanspreekt, snauwen ze je af. Zolang hun mentaliteit niet veranderd staat de regelgeving ook zwak. Deze ouders en grootouders vergeten dat hun 5 minuten wild parkeren in geval van brand verstrekkende gevolgen kan hebben. Het moet je kind maar zijn dat in een brand blijft. En die 5 minuten zullen ze nooit vergeten…. " Word lid van de groep "Veilig parkeren in de buurt van scholen" op Facebook.  Bron : HBVL

Redactiebezoek Basischool de Mozaïek

VRIJDAG 12 MAART 2010 13:58 

Het vierde leerjaar van Basisschool De Mozaïek is vandaag op bezoek geweest op de redactie van Het Belang van Limburg. Eerst kregen ze een filmpje te zien over het reilen en zeilen van de krant. Nadien kregen ze uitleg over kranten vroeger en nu en mochten ze enkele journalisten interviewen.

Hasselt Adventkerk opendeurdag kleding-inzamelactie

DINSDAG 09 MAART 2010 23:20 KRIS

Op woensdag 17 MAART 2010 van 17.00u tot 19.00u. en donderdag 18 MAART 2010 van 09.00u tot 11.30u in de Adventkerk, Genkersteenweg 26, Hasselt. Op die dagen verzamelen wij uw niet meer gebruikte kleding en schoenen, voor zowel volwassenen als kinderen. Ook linnengoed en speelgoed zijn welkom! Dit alles voor mensen van bij ons en verder weg. Gezocht!! Hulpbehoevende mensen die kleding en schoenen nodig hebben zijn welkom! Wij willen graag helpen!  OPGELET! Iedere derde donderdag van de maand doen wij sortering in de kerk. Tussen 09.00 en 11.30 uur kan U steeds met uw afgedankte maar bruikbare spullen bij ons terecht. Namens de Dorcas-werkgroep (Flora Faes: 0478 622 686) 

Euro-Twice schrapt 18 banen

ZONDAG 07 MAART 2010 10:11 KRIS

Bij gsm-hersteller Euro-Twice aan de Kempische Steenweg in Hasselt verdwijnen 18 voltijdse equivalenten. Binnenkort gaan de gesprekken in het kader van de wet-Renault van start. Bij de vakbond wijst men erop dat het merendeel van de werknemers van Euro-Twice laaggeschoolde vrouwen zijn, van wie een derde ook nog eens een deeltijdse job uitoefent. Het gaat dus om een kwetsbare categorie, voor wie het vinden van een nieuwe baan geen evidentie is. Momenteel telt Euro-Twice ongeveer 80 personeelsleden in Hasselt. Bron : HBVL

KAV Banneux : Voorlezen, durven en doen

ZONDAG 07 MAART 2010 10:02 KRIS

Voorlezen is niet zo moeilijk als het lijkt. Bovendien kun je het altijd en overal. Knus in de sofa, in bed op de trein...  Vooral je enthousiasme telt ! Wie met hart en ziel voorleest, brengt de luisteraar in deban van een verhaal. Kinderen die al vroeg kennismaken met boeken, blijken taalvaardiger te zijn, kunnen sneller lezen en zijn vaker lid van de bibliotheek. Voorlezen is spannend en leerrijk. Samen in een boekje kijken, plaatjes aanwijzen en benoemen, versjes leren, verhaaltjes vertellen en luisteren schept ook een goede band tussen (groot)ouder en (klein)kind. Toch moeten heel wat volwassenen nog hun schroom overwinnen om voor te lezen. We richten ons met dit thema vooral tot (groot)ouders met (klein)-kinderen van 0 tot 9 jaar. Deze activiteit staat open voor leden en niet-leden.
Wanneer : donderdag 18 maart 2010 om 20u
Waar : Hazelaar, Merellaan 17
Prijs : 3€ per persoon of 5€ met partner
Inschrijven voor 11 maart bij de verantwoordelijken van de avond: 011 210474 of marielouise.vangeel@skynet.be, 011 227556 of manders.mieke@gmail.com

Francesca Vanthielen leert ex-school dansen

VRIJDAG 05 MAART 2010 09:49 KRIS

Dinsdag 2 maart heeft Francesca Vanthielen de 1.300 leerlingen, alle leerkrachten en zelfs de directie van Kindsheid Jesu, haar vroegere secundaire school, doen dansen voor Broederlijk Delen. “We doen mee aan ‘Zuidprik’ van Broederlijk Delen, waarvoor we vier opdrachten moeten uitvoeren”, vertellen studenten Lore Willems en Karlijn Devocht. “Eén daarvan was muziek maken en dansen met meer dan 100 mensen. Een andere was een bekende persoon naar hier halen om Samuel, een boer uit Bolivië, te laten nomineren voor de fictieve Nobelprijs voor duurzame ontwikkeling. “Met de komst van Francesca vangen we die vliegen in één klap”, zegt algemeen-coördinator Renilde Knevels. “We hebben met 1.300 tegelijk gedanst op de tonen van ‘Where the hell is Matthew’”. “Heel leuk”, vond Francesca Vanthielen. “Ik heb in deze school best een leuke tijd beleefd en kom hier graag nog een keertje terug. Bovendien raakt het me dat de jongeren hier begaan zijn met het lot van mensen als Samuel, want dat is de grootste uitdaging voor een actie als Broederlijk Delen: alle Samuels ter wereld leren omgaan met de gevolgen van de klimaatsverandering.” Bron : HBVL

Herinrichting kruispunt Kiewit

VRIJDAG 05 MAART 2010 09:45 KRIS

Wie vanuit het noorden Hasselt binnenrijdt, heeft het zeker gemerkt: de Kempische Steenweg is, ter hoogte van het kruispunt aan de kerk, omgetoverd in een werf. Het dubbele kruispunt zorgde immers voor vele kop-staart aanrijdingen en verwarrende situaties. Volgens Gijs Moors van Wegen en Verkeer Limburg zal het samenvoegen van de twee kruispunten tot één de verkeersveiligheid gevoelig verhogen. Bovendien worden de busbanen doorgetrokken, wat voor de pendelaars zeker een opluchting betekent. De werken gaan ongeveer één maand duren. Tijdens de laatste fase worden er omleidingen voorzien voor het verkeer komende vanuit Hasselt via de Walenstraat-Putvennestraat. Wie van Zonhoven komt, rijdt dan om via de Beverzakbroekweg-Ranonkelstraat-Europalaan. Voor info: wegen.limburg@vlaanderen.be , 011 74 23 00, Werfinformatie VBG: 014 24 44 44. Bron : Hasseltlokaal

Hasseltse Huisvestingsmaatschappij en de Banneuxwijk

VRIJDAG 05 MAART 2010 09:34 KRIS

De Hasseltse Huisvestingsmaatschappij investeert in de toekomst. Zo werden een tijdje geleden een aantal huizen van de maatschappij gerenoveerd, waarbij men nu een gedeelte van de zolders aan het isoleren is.  Deze zolders hebben soms nog veel verborgen schatten.  Deze worden dan ook vakkundig leeggemaakt. Eens dat is gedaan wordt er 17cm dikke isolatielaag op de zoldervloer geplaatst.  Daarna wordt de zoldertrap verwijderd en vakkundig dichtgemaakt.  Laten we wel even duidelijk zijn het gaat over een gedeelte van de huizen waarvan het dak in het verleden niet gerenoveerd werden.  De woningen, waarvan het dak recentelijk gerenoveerd werd, zijn reeds geïsoleerd. Maar dat is nog niet alles.  Zo zijn er plannen om de appartementen  aan de Kiewitstraat en Banneuxstraat te renoveren (eerst de buitenzijde, dan de binnenzijde). Verder worden nog een aantal technische installaties vervangen en krijgen de huizen op de Eksterlaan-Leeuweriklaan nieuw buitenschrijnwerk voorzien van dubbele beglazing. Wanneer deze werken aanvangen durven we nu nog niet te voorspellen.  Dat dit een verbetering zal zijn voor onze wijk dat staat nu al vast.