Archief Maart 2012

Journalist voor één dag 

VRIJDAG 30 MAART 2012 14:28 

De leerlingen van de Vrije Basisschool Mozaïek bezochten op 29 maart Het Belang van Limburg. Ze leerden dat een krant maken veel meer inhoudt dan alleen foto's maken en artikels schrijven. De kranten moeten ook gedrukt en verdeeld worden.
De leerlingen werden ook opgeleid als echte journalisten. Ze leerden vragen opstellen die hun veel informatie kan opleveren. Ze mochten dit zelfs even in levende lijve uitproberen. De journalisten van de redactie werden ondervraagd door deze nieuwsgierige leerlingen.
Het was een leerrijke ervaring. Lees ook het andere artikel hier.

Arktos jongerenwerking stelt tentoon

DONDERDAG 29 MAART 2012 16:21 VITAL

Afgelopen woensdag was er het toonmonent van de wijkgerichte kinder- en jongerenwerkingen van Arktos in de Banneuxwijk. Tijdens dit toonmoment lieten de kinderen en jongeren aan hun ouders, vrienden en familie zien wat ze doen tijdens de werkingen.De drankjes, hapjes en tafelkleding waren door de jongeren zelf gemaakt. De ouders konden genieten van een drankje, geschonken door hun eigen zoon of dochter. Het was ook de bedoeling dat de bezoekers zich amuseerden.Zo kon men er bijvoorbeeld poolen, tafelvoetballen, pingpongen en kon men een fotovoorstelling over de werkingen bezichtigen. Tijdens het toonmoment werd ook het instuiflokaal plechtig ingehuldigd. Enkele tieners uit de wijk renoveerden dit lokaal volledig zelf. Het lokaal staat iedere woensdagavond open voor de +12-jarigen van de Banneuxwijk. Er is een kickertafel, een pooltafel en chillhoek voorzien.Arktos organiseert de kinder- en jongerenwerkingen in de Banneuxwijk sinds april 2010, en dit in opdracht van de stad Hasselt, afdeling Welzijn Dienst wijkmanagement, met schepen toon Hermans als duwende kracht.

Heb je ook interesse in de kinder- en jongerenwerking van Arktos in de Banneuxwijk, dan ben je welkom in de Kiewitstraat 101:
Op dinsdag tussen 17u en 20 u, voor de tieners tussen 12 en 15 jaar
Op woensdag van 13 tot 15 voor kinderen van 6 tot 8j ,
Op woensdag van 15.30 tot 18u voor de kinderen van 9 tot 11jaar
Op woensdag van 18 tot 20u voor de +12jaar

Meer info: http://www.arktos.be 

Gezocht: deelnemers voor garageverkoop Banneuxwijk

DINSDAG 27 MAART 2012 14:18 

De Banneuxwijk organiseert een garageverkoop en op 21 en 22 april. De teller staat op 40 inschrijvingen. Maar op 3.000 brieven bussen is dit niks, zo vinden de organisatoren.

Alle straten uit de Banneuxparochie kunnen deelnemen. Er wordt enkel een kleine bijdrage gevraagd om de kosten te drukken. Inschrijven kan via de link op de site of via onderstaande contactpersonen.
Inschrijven bij Hermans Vital - Eksterlaan 32 (na 16 uur), Cuypers Johnny - Zwaluwlaan 11, Carlo Verboeckhoven Spechtenlaan 13. Of via de site www.banneuxwijk.be.
E-mail: garageverkoopbanneuxwijk@gmail.com

Lichtstoet trekt door Banneuxwijk

MAANDAG 26 MAART 2012 07:08 

De Beekmennekes stappen al sedert 1981 -al vele vrolijke jaren dus- op inallerlei carnaval- en andere stoeten. Voor de 16de keer trokken zij de kar om in de Banneuxwijk een lichtstoet door de straten te laten paraderen.

Aan belangstelling ontbrak het niet. Voor de goede sfeer zorgde de Toeternietoe-band al lang vooraf en die missen zelden hun doel. De kermis en de daarbij horende bierstandjes deden de rest. De straten en pleinen –vooral rond de kerk- stonden rijen dik zwaaiende mensen. De kleintjes mochten wat later opblijven en de avond leek wel zomers. Voor de 31 deelnemende carnavalgroepen met hun vaak heel mooi versierde wagens een uitdaging om eens extra uit de bol te gaan. Toch viel het op dat vele bij groepen het vuur er niet in zat. Sommige wagens waren nauwelijks bemand en de schaarse carnavalisten konden niet echt vrolijk kijken, laat staan lachen.

Maar bij de groepen waar het enthousiasme overliep was de vreugde des te groter. Zij maakten voor de duizenden toeschouwer het mooie weer. De prachtige wagen van de Beekmennekes met prins Noenk I en jeugdprins Yarne I sloot in echte carnavalstijl de stoet.

Andermaal is gebleken dat de lichtstoet van de Banneuxwijk een echte publiekstrekker geworden is. Jammer dat de straatverlichting niet doofde tijdens de doortocht. Het zou de vele mooi verlichte wagens toch net iets beter tot hun recht laten komen. Bekijk hier alle foto's van de lichtstoet. Met dank aan Chretien Paesen

Omstreden moslimgroep heeft huis in Hasseltse Kiewitstraat

VRIJDAG 23 MAART 2012 12:48 

De omstreden moslimgroepering ‘Broeders voor Tahrir’ huist op dit moment in een werkmanshuisje in de Kiewitstraat in de Hasseltse Banneuxwijk. De groep zou hier regelmatig bijeenkomsten organiseren. De politie is al maanden op de hoogte. “Maar er is geen reden tot paniek”, zegt korpschef Pirard. “We houden tientallen panden en organisaties in het oog.”Een eerdere bijeenkomst van dezelfde groepering is enkele weken geleden nog verboden in Godsheide. Nu hebben ze blijkbaar een stek gevonden in de Banneuxwijk. “Eigenlijk heeft de groepering alleen de maatschappelijke zetel van hun organisatie Hut (Hizb ut Tharir) in het huisje in de Kiewitstraat gehuisvest en organiseren ze hier geregeld kleinere samenkomsten”, legt korpschef Philip Pirard van de Hasseltse politie uit. “Dat kunnen we moeilijk verbieden: iedereen mag zijn mening vrij uiten op of in privé-eigendom. Verder gebeurde er in al die tijd dat we van hun aanwezigheid weten, niets wat verkeerd is. We hebben contact met de Staatsveiligheid over hun verblijf hier. We houden een oogje in het zeil.” Bron : HBVL.be

De Beekmenkens zijn klaar voor Banneux lichtstoet

DINSDAG 20 MAART 2012 13:18 VITAL

Op 24 maart trekt de jaarlijkse lichtstoet door onze wijk. De Beekmenkens hebben weer hun best gedaan, en ze wisten 31 wagens te strikken. Want het is 31ste keer dat de Beekmenkens een stoet organiseren Niet dat we al 31 stoeten hebben gehad in de Banneuxwijk, maar in de huidige vorm trekt de stoet toch al voor de 16de keer door onze wijkVroeger had men eerst de kinderstoet maar deze is geleidelijk over gegaan tot een lichtstoet. Nu hebben we al verschillende lichtstoeten in onze provincie, maar de Beekmenkens doen hun best en laten de stoet rustig groeien. Men heeft zo een goede naam op gebouwd dat de groepen die van overal komen. En zij kiezen dan ook met zorg de mooiste groepen. Mede dankzij de steun van de sponsors kunnen zij dit evenement gratis aanbieden. De stoet vertrekt om 20 uur aan de Hazelaar op Merellaan. Men vraagt wel om het parkeerverbod te respecteren want de politie en takeldiensten zullen streng optreden.

Toonmoment kinder- en jongerenwerkingen

VITAL

De kinderen en jongeren van de wijkgerichte kinder- en jongerenwerkingen van Arktos nodigen u uit op hun toonmoment.Dit is hét moment waarop wij u laten zien wat we allemaal doen binnen onze werkingen.
Bovendien wordt iedereen er verwend met lekkere hapjes en drankjes die worden gemaakt door de kinderen en jongeren zelf! En last but not least… huldigen we het jongerenlokaal in! Dit lokaal renoveerden de tieners tijdens de kerstvakantie en wordt officieel geopend op 21 maart!

Hopelijk tot dan!

Klachten over Banneuxwijk worden aangepakt

DONDERDAG 15 MAART 2012 13:33 VITAL

Een tijdje gelden kon lezen dat de inwoners van de Banneuxwijk klachten over hun buurt hadden gebundeld. De meesten klachten gingen over het sluikstorten, sluikverkeer, slechte stoepen, putten en kuilen in de straten en slecht onderhouden perkjes.Maar 80% van deze klachten zijn al opgelost. Zo zijn de bomen op de Bevrijdingslaan en Hazelarenlaan reeds gesnoeid en men heeft mij beloofd dat de rest volgt. Het sluikstort is ook gedeeltelijk opgeruimd en de stoepen worden hersteld (zo snel de budgetten vrij zijn). Verder heeft men beloofd om de gaten te vullen en het speelplein aan de Kiewitstraat en aan de Kerk zodanig af te sluiten dat auto’s en moto's er niet meer bij kunnen.Ook de wildernis aan de volkstuinen en het niet verharde gedeelde naast de tuinen wordt aangepakt. Want sinds een aantal maanden zijn de tuinen eigendom van stad Hasselt. Hierdoor kan men investeren in deze groene zone. En dat dat nodig is kan menig tuinvriend beamen. Klachten zijn nog steeds welkom via de gekende kanalen. Wij bundelen deze dan en maken ze over aan de juiste personen van Stad Hasselt.

Inschrijvingen welkom voor eerste garageverkoop Banneuxwijk

DINSDAG 28 FEBRUARI 2012 19:11 

Op 21 en 22 april wordt er in de Banneuxwijk een grote garageverkoop georganiseerd. Alle straten va nde Bannuxparochie kunnen deelnemen. Er wordt enkel een kleine bijdrage gevraagd om de kosten te drukken. Inschrijven kan via de link op de site of via email: Garageverkoopbanneuxwijk@gmail.com.
Info bij Hermans Vital, Eksterlaan 32 (na 16u); Cuypers Johnny, Zwaluwlaan 11; Carlo Verboeckhoven, Spechtenlaan 13. Wie kan delen nemen: Iedereen van de wijk. Deelname kost:2euro .De deelnemende straten worden een week van tevoren bekend gemaakt via de site en via Het Belang van Hasselt . Mensen van de Hazelarenlaan of van de appartementen kunnen in zaal het Lindehof gaan staan.(ook voor inschrijven aub)

Internationale beurs voor vliegvisliefhebbers een succes 

WOENSDAG 14 MAART 2012 14:45 VITAL

Het afgelopen weekend vond er in het Lindehof een internationale beurs voor vliegvisliefhebbers plaats.
Nu wat is vliegvissen? Vliegvissen is een van de oudste hengelsportdisciplines en gaat terug tot 2000 voor onze tijdrekening. Toen gebruikten de Chinezen reeds veren van vogels en kippen om, op een haak gesneden uit een stuk bot, insecten na te bootsen. Met deze imitatie-insecten werden karpers en salmoniden gevangen. Vliegvissen doet in Europa (Engeland) zijn intrede rond 1450 en deze tak van sportief (weidelijk) vissen "waait" over naar België eind 19de eeuw. Waarin onderscheidt vliegvissen zich met andere hengelsportdisciplines? Bij het vliegvissen wordt gebruik gemaakt van een hengel, reel, vliegensnoer, onderlijn en een kunstvlieg. Meer komt er niet bij kijken. Geen vismand, elektronische toestanden, tenten, paraplu's, enz. Het is de meest milieuvriendelijke tak van de sportvisserij. Vliegvissers gebruiken geen voer of levend aas, geen lood, vissen weerhaakloos en door de manier van vissen zit de haak steeds vooraan in de bek van de vis. Terugzetten is een fluitje van een cent, want bijna iedere vliegvisser vist 'no kill'. Een kunstvlieg wordt op een haak gebonden met o.a. hanenveren, konijnenbont, of wol. Absoluut geen milieubelastende materialen, eerder 'afval' uit onze over geconsumeerde wereld. Vliegvissen beoefen je al rustig 'lopend' langs de oever of wadend. Er wordt voorzichtig te werk gegaan en je let er vooral op dat planten, riet enz. niet worden platgetrapt of watervogels verstoord. Vliegvissen is een ontspannende, anti-stress, ongevaarlijke hobby/sport voor beoefenaars tussen 7 en 77 jaar.(bron: castingclub.be)
Zoals u hier boven kom lezen is het een internationale hobby. Op deze beurs waren dan ook internationale standhouders aanwezig, waaronder een delegatie uit België, Nederland, Ierland, Duitsland en Bosnië-Herzegovina. Speciale dank gaat naar de wereldtop casting instructors (werpinstructeurs) die aanwezig waren, zij kwamen uit Ierland, Nederland en Duitsland. Het was mede dankzij de steun van de Provincie Limburg dat men deze beurs kon organiseren. Ook was de Maasvallei, die met zijn grindgaten de uitgesproken plek is om in eigen land aan vliegvissen te doen, aanwezig. Wat je wel moet kunnen is het maken van de vliegen, het is een werkje dat je moet doen in alle rust en zonder stres Bron: HBVL.be

Lichtstoet 24 maart

We hebben een evenement aangemaakt op Facebook om aan te geven of je naar de stoet komt kijken.. 

Jonge mensen durven nog wel te investeren

ZONDAG 11 MAART 2012 10:25 VITAL

De meeste mensen hebben last van de crisis en durven niets extra meer te doen. Maar toch zijn er nog jonge mensen die durven te investeren in hun droom.Zo iemand woont in onze wijk. Haar naam is Katrien Heeren. Een klein jaar geleden is zij gaan samenwonen en hebben ze een huisje gekocht. Samen met haar man en dochtertje wonen ze daar mooi. Maar reeds als tiener had Katrien een droom. Een eigen winkeltje van juwelen die ze dan ook nog eens zelf ontwerpt.Nu is een huis kopen en kinderen hebben al een hele opgave en is het financieel ook niet makkelijk. Maar de droom bleef en Katrien zocht verder. Na veel zoeken heeft ze besloten om klein te beginnen. Ze heeft een internet winkeltje geopend. Via dit winkeltje biedt ze haar producten aan. Als ze hier voltijds mee bezig kan zijn denkt ze er aan om een eigen volwaardige winkel te openen.We wensen haar dan ook alle succes toe. Klik hier voor de site

Frituur Johan opent zijn deuren

DINSDAG 06 MAART 2012 12:44 VITAL

Het is de droom van iedereen om een eigen zaak te hebben. Zo ook Johan. Johan  is een man die van opleiding kok is. Hij heeft op vele plaatsen in ons land gewerkt. Hij heeft gewerkt voor top restaurants door heel het land  tot een klein jaar geleden.   Hij vond dat  hij als Limburger genoeg had gezien van ons Belgenland,besloot hij  dan ook om terug te keren naar zijn routes Limburg  . Want hij is een geboren en getogen Hamontenaar . Hij is op zoek gegaan naar een pand en vond dat op de Banneuxstraat .  Zijn droom om een restaurant op te starten  is bij gesteld naar een eigen frituur. Hij heeft de frituur  volledig  verbouwd en  vernieuwd . Samen met zijn vrouw  gaat hij Frituur Johan uitbaten. Maar dat is niet alles .Hij gaat 90% zelf bereiden. Want met een diploma van kok weet hij dat zelf gemaakt beter is . Zo gaat hij zelf zijn Videe , stoofvlees , sate`s  enz.  zelf maken. 
We gaan zeker eens een kijkje nemen en wensen hun veel succes toe. Frituur Johan is open alle dagen van 11 tot 14u en van 17u tot 22.30U en ze is  gelegen op de Banneuxstraat naast bakkerij St- Marie

Muzische Carrousel in Kindercampus Mozaïek

WOENSDAG 07 MAART 2012 14:35 VITAL

Doorheen het hele schooljaar organiseert Kindercampus Mozaïek een muzische carrousel. De carrousel gebeurt klasdoorbrekend en bestaat uit allerlei muzische activiteiten als : koken & bakken, drama, beeldhouwen, zingen, bewegen en dansen, musiceren, werken met klei... Op deze manier ontdekken de kinderen zowel hun eigen talenten als die van de anderen. Elke graad komt een vijftal keren aan de beurt. De carrousel is reeds aan haar vierde ronde toe en de kinderen zijn superenthousiast. Kijk maar naar de foto's en filmpjes op de schoolwebsite.Bron : HBVL.be 

Webcube.be vernieuwd website Sporting Hasselt

Webcube.be, een eenmanszaak in de Banneuxwijk die websites ontwikkeld tegen zeer gunstige tarieven, heeft zopas de website van Sporting Hasselt volledig vernieuwd. Met de komst van oa. Stijn Stijnen, Jelle Van Damme en Karel Geraerts waait er doorheen de club een nieuwe wind, waarbij dus ook een nieuwe frisse website hoorde.  Webcube.be zorgde hier, in samenwerking met het nieuwe dagelijks bestuur, voor en het resultaat mag er zijn.

Brand in Kiewitstraat

ZATERDAG 03 MAART 2012 20:23 VITAL

Zaterdag is er aan de Kiewitstraat brand uit gebroken boven fruitwinkel Chasel . De brandweer was snel ter plaatse en kon de keukenbrand snel blussen . De woning heeft veel rookschade geleden en is tijdelijk niet bewoonbaar . De Fruitwinkel Chasel blijft open want deze is dankzij het snelle ingrijpen van Brandweer volledig gevrijwaard Bron .HBVL.be

Stad Hasselt investeert in veiligheid 

ZATERDAG 03 MAART 2012 09:40 VITAL

Het is de meeste mensen wel al opgevallen: er staan op meerdere plaatsen in Hasselt tegenwoordig elektronische verkeersborden langs de straten. Hiermee wil de verkeersdienst van de stad de mensen nog meer bewust maken van de geldende snelheidslimieten. We hopen dat het iets afdoet, en dat mensen zich meer bewust worden van de gevolgen van te hard rijden. Oppassen dus dat u voortaan niet te hard rijdt, er zou maar eens een boete in uw bus kunnen vallen.

Leerlingen De Berk sluiten Start 2 Run-project succesvol af

VRIJDAG 02 MAART 2012 18:53 

Elke donderdag van de week oefenden wij op lopen, om zo de conditie van de leerlingen te verbeteren. Niet iedereen hoeft er aan mee te doen: het is volledig op vrijwillige basis. De coaches bestonden uit meester Bert en Gert en juf Hanne. De lopers hadden ook een meter: die liep meestal mee, maar ze had soms ook dagen dat ze niet mee kon lopen.

Maar wij gaven niet op. We bleven trainen tot we op donderdag 16 februari 30 minuten hebben gelopen. Wat een uitdaging!

Babulu Hurkens

MAC.S Consultancy GCV, Jeugdstraat 8, 3500, Hasselt