Archief December 2010

Winter in onze wijk 

DONDERDAG 23 DECEMBER 2010 14:45 VITAL

Nu iedereen getroffen is door de sneeuw komt ook het samenlevingsgevoel terug boven.De mensen helpen elkaar en sommigen onder ons gaan eens kijken hoe het met de oude mensen in zijn of haar straat is gesteld.Maar ook het ruimen van de sneeuw dient te gebeuren, want iedereen is verantwoordelijk voor het vegen van zijn of haar stoep.We zijn dan ook eens gaan kijken op onze Banneuxwijk en ja hoor, over het algemeen zijn de stoepen vrij goed open Hierbij een paar foto's die tonen hoe het wel en... hoe het niet moet

Alleen diehards in de kerststal van Olva

WOENSDAG 22 DECEMBER 2010 08:05 

Het winterweer en de gladde wegen hebben velen doen afzien van een nachtelijk bezoek aan de tenten van chiro Olva. Het pleintje aan de Frans Tittelmansstraat werd enkel bezocht door de harde fans van de chirojeugd. Ze hadden nochtans stevig gewerkt, de meisjes en jongens van Olva. Tenten, een stevige BBQ, soep en warme drank en  natuurlijk jenevertjes. Alles netjes uitgestald en verzorgd, daar niet van, maar de grote toeloop bleef uit. Kinderen amuseerden zich met de slee of stookten de houtvuren in de korven tot akelige hoogte. En de groten vonden elkaar onder de beschutting van de tentzeilen.
De vierde editie van Olva’s kerststal was, ondanks de wat schamele opkomst, niet minder gezellig. Velen deden zich te goed aan worst en spitjes en spoelden dat allemaal goed door. Bron : Chretien Paesen/ HBVL.

Buren Sittardlaan wisselen kleurrijke kerstpakjes uit

DINSDAG 21 DECEMBER 2010 18:01 VITAL

Nu kerstmis nadert, worden ook de straten meer en meer versierd, ook in onze Banneuxwijk. Het is ons opgevallen dat de mensen van de Sittardlaan dit al jaren trouw doen en we zijn dan ook eens gaan kijken en een praatje gaan slaan met het buurtcomité.
"Al enkele jaren nemen we met de Sittardlaan deel aan de wedstrijd 'De mooiste kerstbuurt van Hasselt," vernemen we. "Dit jaar behaalden we de 19de plaats, wat niet slecht is op 45 deelnemers. Uiteraard is het vooral om de gezelligheid te doen. Het heeft toch wel iets als je onze straat met al die mooi versierde bomen inrijdt. Dit jaar hebben we ook een boom versierd op de Groene Boulevard. Onze boom staat aan de bibliotheek, vlak tegenover de ingang van de oude gevangenis."
"Voor ons staat het contact tussen de buren boven alles. Zo hebben we vorig jaar twee bomen tegen elkaar gezet en de buren gevraagd samen deze boom te versieren. Dat vergde natuurlijk wat overleg, vooral voor de lampjes. Dit jaar hebben we het anders aangepakt: ieder gezin heeft van ons één rol inpakpapier gekregen in een bepaalde kleur. We hebben de mensen gevraagd om hier pakjes van te maken en deze uit te wisselen met de buren. Aan de kleur van de pakjes die in de boom hangen, kan je zien wie geruild heeft met zijn/haar buren.""Voor de rest werken we met recyclagematerialen zoals sterren uit verpakkingsmaterialen omdat we  niemand op kosten willen jagen. En zodra het gaat sneeuwen en vriezen hangen de mensen mezenbolletjes in de dennen. Bovenaan in de boom hangt een "hekske", het symbool van deze wijk (verwijzend naar de heksenfeesten uit de Banneuxwijk jaren 70-80). Meer foto's van deze leuke straat kan je hier bekijken.

Mozaiekschool doet mee aan Versier een Kerstboom

MAANDAG 20 DECEMBER 2010 17:29 VITAL

Thibaut, een leerling van klas 5C van de Mozaiekschool aan de Kiewitstraat, schreef een leuk verslag over de kerstboom die hij en zijn klasgenoten versierden en die je nu in Galerij De Ware vrienden kan bewonderen...In onze klas gingen we een kerstboom versieren. Dat was voor de speciale actie "Versier een kerstboom van de uitbaters van galerij De Ware Vrienden en de Stad Hasselt. Iedereen van onze klas had ontzettend zijn best gedaan om er een unieke boom van te maken. Eindelijk was de boom klaar. Geweldig, met gerecycleerd materiaal en foto’s van iedereen van de klas, ook onze meester.De dag erna was het zo ver: in de galerij De Ware Vrienden werd de 'kerstboomstraat' plechtig geopend. Ik was er als enige van onze klas. Samen met een jongen van een andere school en schepen van onderwijs Karolien Mondelaers mochten wij het lint doorknippen. Leuk dat onze meester er ook was. Want hij maakte mooie foto’s en heeft als aandenken een stukje van het lint gekregen.Een reporter van de 'GoedNieuwsKrant' interviewde mij en maakte een mooie foto.Je kan onze boom, en vele andere prachtig versierde kerstbomen bewonderen in de Galerij De Ware Vrienden. Ze blijven de hele kerstperiode staan.  Dus als je nog eens in de stad bent...  Het was een speciale belevenis! Thibaut Nog meer foto's kan je bekijken in dit album van Rik Lemmens.

Chiro OLVA viert rond de kerststal

VITAL

Samenkomen rond de kerststal... het begint een goede gewoonte te worden op onze wijk en het is dan ook met veel plezier dat we de jaarlijkse bijeenkomst aan OLVA'S kerststal op de Banneuxwijk aankondigen.
Het is dan ook reeds de 4de keer dat we allemaal samen naar deze kerststal gaan. Dit jaar gebeurt dat op zaterdag 18 december. Vanaf 19 uur is OLVA's kerststal aan de Frans Tittelmansstraat op de Banneuxwijk open. Je kan er naar toe komen met de hele buurt, vrienden en/of familie en er een gezellige avond van maken. Langs één van de vuurkorven genieten we dan samen van de glühwein, de jenever, souvlaki's en nog zoveel meer! Voor velen al een deugddoende traditie, voor anderen een echte must! Bron : Hasseltlokaal.

Zone 30-bord in schoolomgeving Banneuxwijk sneuvelt

In de Banneuxstraat is deze morgen een dynamisch zone 30-bord gesneuveld. Een vrachtwagen van een distributiebedrijf uit Tongeren, ramde de paal tijdens een achterwaarts manoeuvre.Gelukkig liepen er op dat moment geen voetgangers op die plaats en bleef het ongeval beperkt tot blikschade. Het was voor de bestuurder geen gemakkelijke opdracht om te manoeuvreren met zijn tientonner, aangezien er 's morgens in de schoolomgeving nogal een verkeersdrukte heerst. Bovendien werd zijn zicht ook nog eens beperkt door de sneeuwval. Bron :  Patrick Rouwet/Hasseltlokaal 

Affiche voor Hasselt Notermans erfgoedkoning Banneuxwijk

VITAL

Namens de Banneuxwijk wordt een affiche voor de jenever Hasselt Notermans die bij Tony Smets in de woonkamer hangt, opgenomen in de galerij van Hasseltse erfgoedstukken. "Ze werd destijds gebruikt door een letterschilder om het beeld van de drinkende musketier over te zetten op de camionetten van Notermans.""Voor ons is deze affiche speciaal omdat het een stille getuige is van de teloorgang van twee bedrijvigheden waarvoor Hasselt toch bekend was," motiveerde Tony - die nu een maand lang erfgoedkoning is - zijn voorstel.Hij verduidelijkte ook welke bedrijvigheden hij bedoelde: "Ten eerste de stokerijen die nu nagenoeg vergane glorie zijn. Zeker als we Hasselt als bakermat nemen. Noch Zonhoven noch Diepenbeek kunnen achter dit vaandel lopen. En de tweede bedrijvigheid is die van de reeds tientallen jaren verdwenen steendrukkerij Roosen aan de Koningin Astridlaan. Die drukkerij was tot ver over de grenzen bekend als etiketleverancier voor de flessen van dit heerlijke vocht en tevens de drukker van de affiche." Lees hier het hele artikel. Bron : Hasseltlokaal

Kerstmarkt Tevona: een geslaagde namiddag

VITAL

We zijn zaterdag eens een kijkje gaan nemen op de jaarlijkse kerstmarkt van Tevona. Er heerste een gezellige drukte en je kon er genieten van glühwein en hotdogs, maar ook van zelfgemaakte soep. Tevens was er een tentoonstelling  van de werken die de mensen van Tevona hebben gemaakt, zoals zelfgemaakte nestkastjes, kerstkransen, kerstversieringen, enz.
Zodra je alles had bezocht en goed bekeken, kon je beslissen wat je ging kopen, want alle werken waren te koop aan zeer voordelige prijzen.
We waren aangenaam verrast door de gezelligheid en hebben de mensen van Tevona beloofd dat we vanaf nu jaarlijks terugkomen.
Klik hier voor nog meer foto’s. Bron : Hasseltlokaal

Kerstmarkt Tevona in de Borggraaf

VITAL

Naar jaarlijkse (goede) gewoonte organiseert Tevona  op zaterdag 11 december van 13 tot 18 uur een kerstmarkt in en rondom De Borggraaf aan de Borggravevijversstraat 5.De diverse dag- en wooninitiatieven van Tevona Hasselt  werken intens samen met veel vrijwilligers en verenigingen uit de buurt en creëren zo een sfeer van samenhorigheid en gezelligheid. En dat zal je  zeker merken tijdens deze kerstmarkt, waar live muziek wordt gebracht wordt door tenor Robert Luts en zijn leerlingen uit de zangklas van het Hasselts Conservatorium.De producten die op de kerstmarkt worden aangeboden variëren van een hapje en een drankje tot zelfgemaakte kerstkaarten, kaarsen en allerlei andere hebbedingetjes om de kerstsfeer in huis te halen.Bovendien wil men in deze periode van het jaar ook eens extra aandacht schenken aan anderen in de wereld die het moeilijk hebben. Tevona doet dat door tijdens de kerstmarkt speciaal ontworpen winkeltassen aan te bieden aan € 2. De opbrengst van de verkoop van deze unieke winkeltassen gaat integraal naar het project Niger. Iedereen is van harte welkom !!! Bron: Tevona (foto's) en Hasseltlokaal.

Kerst... natuurlijk op domein Kiewit

VITAL

De kinderen kunnen een bezoekje brengen aan de “echte” kerstman en deelnemen aan diverse knutselateliers. Er wordt een voederguirlande voor vogels gemaakt en er kan een kerstjuweel of kerststukje geknutseld worden. Onder de deskundige begeleiding van een heuse schilderes creëer je gedurende een uur een eigen kerst- schilderwerkje. Elke knutselactiviteit kost 2 euro en voor het schilderwerkje schrijf je best op voorhand in, want de plaatsen zijn beperkt.Verder zijn er demonstraties van een smid en een glasblazer op de binnenkoer. Originele kerstcadeautjes zal je zeker vinden aan onze artisanale standen van patchwork, juwelen en viltdesign waar je tevens deskundige uitleg zal krijgen van elke techniek. Bij de stand van ‘de Wroeter’ kan je lekkere eindejaarsproducten proeven en kopen. Kom zeker eens proeven van onze lekkere Kerstthee! Een ritje met de huifkar is op deze speciale dag gratis.Inlichtingen en inschrijvingen: 011 21 08 49 Domein Kiewit - Kiewitdreef 7 - Parking : Putvennestraat, 3500 Hasselt. Bron: Hasseltlokaal.

Banneuxwijk in de kijker: Uitvaartverzorging Donkers - Cuypers

VITAL

De Banneuxwijk wijk telt veel handelszaken. Als toonaangevende website willen we regelmatig een van deze handelszaken even in de kijker te zetten. We starten met Uitvaartverzorging Donkers-Cuypers aan de Genkersteenweg 9. De zaak wordt uitgebaat door Bert en Heidi. Zij zorgen bij het afscheidnemen van iemand die u dierbaar is voor alles. Want plots zijn er vele vragen waarop u niet onmiddellijk een antwoord weet. Donkers Uitvaartverzorging garandeert steun en deskundige begeleiding in deze droeve dagen. Zij staan garant voor een uitvaart van A tot Z.Donkers Uitvaartverzorging is ook gespecialiseerd in het leveren, plaatsen en onderhouden van grafmonumenten. Graag helpen ze U bij het ontwerp van een mooi,gepersonaliseerd grafmonument. Het eerste wat ons opviel, was de ontvangstruimte die sober maar mooi werd aangekleed. U kan rustig en  in alle sereniteit  afscheid nemen van Uw geliefde en daarna kan u bijpraten aan de mooi gedekte tafel.Heeft u een suggestie over welke handelaar van de Banneuxwijk we volgende keer in de kijker kunnen zetten? Laat het ons dan weten via de contact link op deze site. Bron:Hasseltlokaal 

Brandoefening Mozaïekschool een succes

VITAL

Een tijdje geleden was er even paniek op de Banneuxwijk. Plots kwam er zware rook uit de Mozaïekschool in de Zegestraat. Gelukkig ging het maar om een brandoefening en wilde men aantonen wat een effect rook heeft als er echt brand zou zijn. De brandoefening paste in een degelijk oefenbeleid dat de school heeft in verband met brandoefeningen. “De werkgroep Brandveiligheid van de ouderraad, de preventieadviseur, de directie en de leerkrachten werken nauw samen in deze oefeningen,” zegt Jan Dierckx, die de oefeningen altijd leidt in samenwerking met enkele mensen van de ouderraad. “Door op een consequente manier te trainen, weten de leerkrachten en de leerlingen wat ze moeten doen en ik ben ervan overtuigd dat er met een echt incident goed gereageerd wordt door iedereen." Bekijk alle  foto's en het hele verslag op Hasseltlokaal.